top of page

kebnekaise
ECO adventure

Följ med på ett annorlunda äventyr!

Vi bestiger både syd- och nordtoppen på Sveriges högsta berg Kebnekaise, lär oss grunderna i klippklättring, tar oss över glaciärer och visar omtanke gentemot våra vackra berg genom vår 'Care of Kebnekaise" vandring där vi tillsammans plockar skräp och drar vårt strå till stacken. Helt enkelt en resa för dig som vill uppleva Sveriges magiska berg utan att lämna några avtryck, förutom dem från dina egna fötter.

För att vi bryr oss om - äventyr, människor och naturen. Följ med du också!

Om du är själv - välkommen att boka in dig på våra fasta datum.

Om ni är en grupp - välkommen att kontakta oss för förslag på datum som passar er.

VAD VÅRA KUNDER SÄGER

Fantastisk upplevelse! En Midsommarafton jag aldrig kommer att glömma... där vi inte bara fick bestiga Kebnekaise, vi tog båda topparna, två störtsköna guider och dessutom solsken. Jag kan absolut rekommendera Simply Explore med Martin och Maria för din nästa utmaning och äventyr. Proffsigt, rutinerat och lyhörda på deltagarna.

—  Hedvig Kylberg

Fyll i dina uppgifter & välj datum
Specialkost?
Just nu har vi inga datum för 'öppna' grupper ännu.

TACK FÖR DIN BOKNING!

OM RESAN

Antal deltagare: 6 platser/datum

Obs! 4 platser för att resan skall bli av.

Antal dagar: 2 dgr

Datum 2022: kommer snart

Pris: kommer snart

Förkunskapskrav: inga förkunskapskrav. Du behöver dock ha god kondition och kunna vandra 2 mil med á 6-8 kg packning. Om du har nedsatt rörlighet vänligen kontakta oss för rådgivning.

Inklusive: 2 dgr guidning av IFMGA bergsguide,utrustning (sele, hjälm, stegjärn), 1 topptur Kebnekaise sydtopp & nordtopp, introduktionskurs klippklättring, ’Care of Kebnekaise’ insats, folder innehållande tips för bästa förberedelser.

Exklusive: personlig utrustning, resa tor Kebnekaise, boende, mat. Vi uppmanar dig att ta tåget för att spara på vår miljö!

Har du länge funderat på att bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise? Då har det äntligen blivit dags att genomföra det! På grund av rådande klimatförändringar har nordtoppen vid några tillfällen stått sig högre än sydtoppen. Därför helgarderar vi oss och bestiger båda två! Vi når den något svårtillgängliga nordtoppen via ”Sveriges tak”, en spektakulär kamvandring mellan nord och sydtoppen (denna sista etapp är självklart valfri). Rutinerad eller orutinerad spelar ingen roll, vi hjälper dig med planering och förberedelser. Med trygg och rutinerad guidning av internationell (IFMGA) bergsguide bestiger vi Kebnekaise via den östra leden där vi får uppleva både glaciär och lättare klättring. En utmanande och fantastiskt fin tur som tar mellan 9-12 timmar.

Vi sover 3 nätter i våra bekväma och unika ’Glamping tält’ (glamorous camping)  vilket ger oss 2 heldagar på plats och tillräckligt med tid att både bestiga toppen och klättra på den intilliggande klippan Kaipak. För den som hellre är närmare marken finns det gott om kortare vandringsleder att utforska. Vi älskar äventyr, människor och naturen - därför har vi även en insats (’Care of Kebnekaise’) som vi genomför tillsammans där vi drar vårt strå till stacken, plockar skräp och visar att vi värnar om att hålla våra berg rena!

Övergripande resplan

Dag 1: Resdag och vandring till Kebnekaise fjällstation (á 6 tim vandring). Du reser till Nikkaluokta där du möter din guide och resterande deltagare. Ni vandrar gemensamt till Kebnekaise fjällstation. Väl på plats på stationen väntar dusch, 3-rättersmiddag och genomgång av kommande dagar i fjällen.

Dag 2-3 : Toppbestigning alternativt klippklättring och Clean up Kebnekaise. Vi genomför vår toppbestigning den dag som vi bedömer att det är bäst väder för att få optimala förutsättningar och en fin tur.

Dag 4: Resdag och vandring från Kebnekaise fjällstation till Nikkaluokta. Efter en tidig frukost vandrar du till Nikkaluokta där transportmöjligheter finns vidare till Kiruna tågstation och flygplats.

 

Känner du dig osäker? Tveka inte att höra av dig för hjälp eller råd kring allt från utrustning och vandring till förberedelser och planering. Vi bistår dig med packlista och tips på tåg och transportmedel. Alla är välkomna!

FÖR ATT BOKA - FYLL I FORMULÄRET

 • Hur tar jag mig till Kebnekaise Fjällstation?
  Till Kiruna kan du åka tåg (www.sj.se) eller flyg (www.sas.se). Sträckan Kiruna-Nikkaluokta, 66 km bilväg åker du taxi eller med buss (för tidtabell, pris och bokning online, se nikkaluoktaexpressen.se). Bussen avgår från Kiruna busstation och kör via Kiruna järnvägsstation och flygplatsen innan vidare avfärd mot Nikkaluokta. I Nikkaluokta slutar allmän bilväg och här börjar den 19 kilometer långa vandringsleden, Dag Hammarsköldleden, till Kebnekaise fjällstation. När du bokar resan så kommer vi skicka ytterligare information om resan samt hur du tar dig till Kiruna respektive Nikkaluokta.
 • Måste jag vandra hela sträckan Nikkaloukta-Kebnekaise?
  Sträckan Nikkaluokta-Kebnekaise är ca 19 km, beräknad tidsåtgång ca 5-7 tim. Du kommer att träffa din guide och övriga deltagare i Nikkaluokta för att gemensamt vandra till Kebnekaise Fjällstation. Det finns möjlighet att förkorta vandringen genom att åka båt över glaciärsjön Laddjujavri. Båtfärden är 6 km lång och tar mellan 20 och 30 minuter. Båten avgår flera gånger dagligen under sommarsäsongen (för information om båttrafiken www.enoks.se ) Det finns även möjlighet att skicka packning med helikopter och/eller flyga helikopter till stationen.
 • Vilken utrustning krävs för att bestiga toppen?
  När du bokar resan så kommer vi skicka en detaljerad utrustningslista så du kan vara säker på att du får med dig allt du behöver. Den del av utrustningen som våra deltagare vanligtvis behöver införskaffa innan turen är ett par vattentäta kängor med högt skaft, en ryggsäck med ett bra höftbälte (á 40 liter), vandringsstavar och gaiters/snölås. Den ‘tekniska’ utrustningen (hjälm, sele, stegjärn) får du låna av oss. Kontrollera väderprognosen innan avfärd. Skillnaden i temperatur och väderutsikter mellan dal och högre upp på berget kan vara mycket stor och vädret kan snabbt slå om. Det är därför viktigt att ta med kläder för alla väder!
 • Hur är vädret sommartid?
  Snön kan under sommarmånaderna ligga kvar länge uppe på fjälltopparna. Vädret följer samma regler som i övriga landet, men vi kan uppleva att det växlar snabbt och oberäkneligt. Vädret såsom vindar, nederbörd och temperaturer kan också variera stort mellan dalgångar och högre upp på höjd. Det blir ofta kallare ju högre upp du kommer. Vid nederbörd bör du vara beredd på både regn och storm, liksom snö.
 • Är det mycket mygg i fjällen på sommaren?
  Myggen föds i juni och trivs bäst i fjällbjörkskogen och vid myrmarker. Ofta fläktar det lite på kalfjället vilket medför att myggen ”blåser” bort. Längre fram på sommaren, i augusti minskar myggen. Oavsett vilken tid på sommaren du åker till Kebnekaise rekommenderar vi dig att ta med myggstift/myggspray. Skulle du glömma detta så finns det vanligtvis att köpa i Nikkaluokta eller i kiosken på Kebnekaise Fjällstation.
 • Hur mycket tidigare erfarenhet behöver jag?
  Du behöver ingen tidigare erfarenhet av fjällen, klättring eller navigering. Du behöver en god grundkondition och kunna vandra á 2 mil i kängor med á 6-8 kg packning. Vi rekommenderar att du vänjer kroppen vid att gå i ojämn terräng och inkluderar allt fler höjdmetrar i din förberedande träning ju närmre resan du kommer.
 • När är bästa tiden att bestiga Kebnekaise?
  Den bästa tiden för att bestiga Kebnekaise sommartid är juni-augusti (även september kan vara väldigt fint men temperaturerna blir då kallare och nätterna mörkare).
 • Hur svår är den Östra leden?
  Vi skulle säga att alla leder är krävande på sitt sätt men den Östra leden är (enligt oss) den roligaste leden på Kebnekaise. Den är varierande och innefattar både glaciärvandring och Via Ferrata (en vajer som är fast bultad i klippa som varje person är säkrad i). Leden är ca 14 km tur och retur, tar mellan 8-10 timmar och har en stigning på ca 1 400 höjdmeter. Alla leder på Kebnekaise går genom ojämn terräng, därför rekommenderar vi alla deltagare att träna på just detta innan avfärd. Du behöver ingen tidigare erfarenhet av klättring och väl på plats vid stationen så kommer vi förbereda dig och gå igenom alla moment som vi har framför oss. Har du några funderingar - tveka inte att kontakta oss!
 • Får barn och/eller ungdom följa med på turen?
  Alla individer över 18 års ålder får följa med. Ungdomar 16-17 år får följa med i målsmans sällskap under förutsättning att kondition och fysiskt tillstånd är tillräcklig för att följa med på turen. Har du en ungdom som är under 16 år gammal? Kontakta oss så kan vi titta på möjligheterna att skapa en egen grupp för er (om lämpligt).
 • Hur kommer jag att bo under resan?
  Du kan antingen bo i egen tält eller bo på fjällstationen som är belägen vid Kebnekaise. Om du bor i eget tält så kan du betala en dagsavgift och få tillgång till dusch, bastu, kök och toalett som finns i anslutning till fjällstationen.
 • Kan vi boka en egen tur om vi är en grupp?
  Om ni är en egen grupp och vill boka en helt egen tur - kontakta oss för datum och offert!
bottom of page